0 % AcademIAA

Sfaturi de la seniori IAA YP pentru tine, cel la început de drum: Iulia Niculae

Sfaturi de la seniori IAA YP pentru tine, cel la început de drum: Iulia Niculae

Iulia Niculae, Marketing Manager la FRF (Federația Română de Fotbal), președinte al IAA Young Professionals cât și mentor în MentorIAA oferă câteva idei pentru studenții și tinerii la început de drum în marcomm sau alte industrii.

Sfaturile ei vin, bineînțeles, în contextul pandemiei, în care majoritatea joburilor sunt blocate pe o perioadă nedeterminată.

Iulia ne-a împărtășit pe scurt traseul ei: de la facultatea de studii politice în publicitate, înapoi la studii politice în diplomație publică, internship la Ministerul Afacerilor Externe și înapoi în publicitate. A încercat astfel mai multe domenii și nu regret, lucru pe care îl recomandă oricui: trial & error.

Privește în perspectivă

Nu deveniți negativi, nu e ușor în situația data, dar priviți-vă în perspectivă.

  • Gândiți-vă unde vă vedeți peste 5 -7 ani (da, nu scăpați fără să vă gândiți)
  • Ce puteți face în perioada asta? Sunt lucruri pe care noi, generații doar puțin mai mari, nu le aveam:
    • Acces la cursuri de la instituții de prestigiu din lume- Harvard , Yale
    • Podcasturi, discuții live  la care puteți lua parte, lucrurile acestea nu erau deschise înainte de criză pentru toată lumea.

Dezvoltă-te pe mai multe paliere

Încercați să aveți o dublă calificare, o dublă expertiză: poate fi o perioadă bună să învățați photoshop sau poate Google Ads sau sales. Astfel, vei avea o arie mult mai largă din care să îți alegi jobul dar și să îți înțelegi mai bine colegii de muncă.

Experiență bună de trecut la CV

Există o mulțime de asociații dedicate zonei de marketing și comunicare – VIP, Prime, Advice Students, IAA Young Professionals.

Într-o asociație poți să înveți să faci multe lucruri, de la vânzări la grafică, copywriting sau project management iar genul acesta de experiență e perfectă în aplicația de job.

Rămâi activ și creativ

Într-o comunitate precum o asociație rămâi implicat prin discuțiile și ideile pe care le poți dezvolta cu ceilalți.

Găsește-ți un mentor

Prin MentorIAA sau altfel, e important să îți găsești un mentor din industrie, cineva senior care să te poată îndruma, da feedback. Mentori vă puteți găsi și la locul curent de muncă sau, dacă aveți o persoană pe care o admirați îi/o puteți contacta. Se vor bucura! În primul rând pentru că îi flatează și, în al doilea rând, pentru că majoritatea oamenilor care inspiră doresc să aducă o contribuție.

Fiți curajoși!

Aveți timp să încercați tot felul de lucruri, din domenii cât mai variate, să greșiți, să învățați.

 

Pe scurt, luați lucrurile acestea – cursurile și live-urile, oamenii valoroși din jur, comunitatea și folosiți-le ca pe resurse care să vă ajute să fiți cât mai buni în ceea ce vă doriți voi să faceți.

Ideea e să încercați și să nu trăiți cu regret. Să fiți curajoși, pentru că timpul e de partea voastră!